Daněk s marmeládou (Kabir divočí!)

Daněk s marmeládou (Kabir divočí!)

No uznejte, když jdete kolem masny a tam mají napsáno "dnes dančí kýta SLEVA"... Odolali byste? Žejo? No a tady je pro takovej případ recept:

S přípravou zvěřiny moc zkušeností nemám - pochopte, zvěřina do běžného myšího jídelníčku nepatří, protože myš daňka neuloví, i kdyby se přetrhla.
Byl jsem proto poměrně zaskočen, když jsem našel recept a zjistil, že se to nejdřív musí na dva dny naložit. Takže dneska k večeři si to nedám. (To vědět, vzal bych v sámošce ten eidam, co byl taky ve slevě.)
No nic. 
Takže jsem 3/4 kilo daňka rozkrájel na takový větší kostky a připravil si čtvrt litru červeného vína, čerstvej tymián, dva stroužky česneku, bobkovej list a šest pepřů.
S přípravou zvěřiny moc zkušeností nemám - pochopte, zvěřina do běžného myšího jídelníčku nepatří, protože myš daňka neuloví, i kdyby se přetrhla.
Byl jsem proto poměrně zaskočen, když jsem našel recept a zjistil, že se to nejdřív musí na dva dny naložit. Takže dneska k večeři si to nedám. (To vědět, vzal bych v sámošce ten eidam, co byl taky ve slevě.)
No nic.
Takže jsem 3/4 kilo daňka rozkrájel na takový větší kostky a připravil si čtvrt litru červeného vína, čerstvej tymián, dva stroužky česneku, bobkovej list a šest pepřů.

Česnek jsem rozdrtil a spolu s ostatními věcmi a dvěma lžícemi oleje promíchal v krabičce. Česnek jsem rozdrtil a spolu s ostatními věcmi a dvěma lžícemi oleje promíchal v krabičce.

Pak jsem si na krabičku lehl, aby kočky věděly, že tady je Krakonošovo a kdo mi v příštích dvou dnech šáhne na daňka, vystavuje se vážnému riziku.
No a pak jsem to dal do lednice a nařídil budíka na "o dva dny později". Pak jsem si na krabičku lehl, aby kočky věděly, že tady je Krakonošovo a kdo mi v příštích dvou dnech šáhne na daňka, vystavuje se vážnému riziku.
No a pak jsem to dal do lednice a nařídil budíka na "o dva dny později".

Pozítří jsem maso vyndal, vyhodil tymián a vylil víno. 
Zbytek jsem dal na papírový utěrky, aby se to trochu osušilo. Pozítří jsem maso vyndal, vyhodil tymián a vylil víno.
Zbytek jsem dal na papírový utěrky, aby se to trochu osušilo.

To se pak vezme hrubší struhadlo a na něm se spáchá jedna menší mrkev, 
jedna střední cibule a dva řapíky celeru. To se pak vezme hrubší struhadlo a na něm se spáchá jedna menší mrkev,
jedna střední cibule a dva řapíky celeru.

Ještě jsem si připravil dvě lžíce sádla, půl litru vývaru a tři lžíce šípkový marmelády. Ještě jsem si připravil dvě lžíce sádla, půl litru vývaru a tři lžíce šípkový marmelády.

Nejdřív jsem na rozpáleným sádle orestoval zeleninu.
Na tom sádle to voní úplně líp, než na oleji! Nejdřív jsem na rozpáleným sádle orestoval zeleninu.
Na tom sádle to voní úplně líp, než na oleji!

Pak jsem tam přihodil na orestování maso a to už to vonělo tak, že jsem si k tomu do toho hrnce málem vlezl. Pak jsem tam přihodil na orestování maso a to už to vonělo tak, že jsem si k tomu do toho hrnce málem vlezl.

Což by nebylo dobrý, o myš na divoko kromě koček nikdo k večeři nestojí, takže jsem tam nalil ještě deci červenýho vína, vývar, přihodil tři větvičky tymiánu a nechal to vařit, až bude maso měkký. Což by nebylo dobrý, o myš na divoko kromě koček nikdo k večeři nestojí, takže jsem tam nalil ještě deci červenýho vína, vývar, přihodil tři větvičky tymiánu a nechal to vařit, až bude maso měkký.

Daněk je tvrdej chlapík, změknout mu trvalo hodinu a půl!
Když konečně byl, tak jsem to celý osolil, opepřil a přidal tam tu marmeládu.
Ale ne všechnu najednou - jednu lžíci, ochutnat, a pak přidávat podle chuti. Abych to neměl jak cukrář, žejo. Daněk je tvrdej chlapík, změknout mu trvalo hodinu a půl!
Když konečně byl, tak jsem to celý osolil, opepřil a přidal tam tu marmeládu.
Ale ne všechnu najednou - jednu lžíci, ochutnat, a pak přidávat podle chuti. Abych to neměl jak cukrář, žejo.

Ještě pár minut jsem to povařil, pak jsem to dal na talíř a ozdobil tymiánem. 
Vypadalo to světově a chutnalo taky tak!
Přílohu nechám na vás - hodí se k tomu jakejkoliv knedlík nebo nok. Doufám, že poznáte rozdíl :)))
Dobrou chuť! Ještě pár minut jsem to povařil, pak jsem to dal na talíř a ozdobil tymiánem.
Vypadalo to světově a chutnalo taky tak!
Přílohu nechám na vás - hodí se k tomu jakejkoliv knedlík nebo nok. Doufám, že poznáte rozdíl :)))
Dobrou chuť!

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100