Kabir peče vánočku

Kabir peče vánočku

Co by to bylo za pořádné Vánoce bez vánočky? No jo, jenomže já ji nikdy nepekl. Vzal jsem tedy rozum a pár surovin do hrsti, vyhrnul rukávy a šel jsem na to. A když jsem to zvládl uplést já, tak to zvládnete taky. Na to máte moje kabirovský slovo!

Deset, dvacet Kabir za jmelím. A kdo že se mnou ještě hrál? 1 kg polohrubé mouky, 25 dkg másla, 25 dkg cukru, 6 dkg droždí, 4 žloutky, 1 vrchovatá lžička soli, špetka muškátového květu, špetka mletého zázvoru, 2 dl mléka, pytlík rozinek a pytlík kandovaného ovoce. Deset, dvacet Kabir za jmelím. A kdo že se mnou ještě hrál? 1 kg polohrubé mouky, 25 dkg másla, 25 dkg cukru, 6 dkg droždí, 4 žloutky, 1 vrchovatá lžička soli, špetka muškátového květu, špetka mletého zázvoru, 2 dl mléka, pytlík rozinek a pytlík kandovaného ovoce.

Jsem zapomněl, že mám v týmu ještě 4 žloutky. A můžem jít na to... Jsem zapomněl, že mám v týmu ještě 4 žloutky. A můžem jít na to...

Mandle přiveďte k varu a nechte asi minutu povařit. Pak je sceďte. Kdo si koupil mandle vyloupané, tak se může jít zatím třeba napít. Mandle přiveďte k varu a nechte asi minutu povařit. Pak je sceďte. Kdo si koupil mandle vyloupané, tak se může jít zatím třeba napít.

Rozinky a kandované ovoce jsem jenom spařil horkou vodou a přes sítko scedil. Samozřejmě mi to nedalo a i přes protest všech ostatních jsem tam strkal nos a ujídal. Rozinky a kandované ovoce jsem jenom spařil horkou vodou a přes sítko scedil. Samozřejmě mi to nedalo a i přes protest všech ostatních jsem tam strkal nos a ujídal.

Jestli si někdo myslí, že loupání mandlí je nuda - tak není! Jestli si někdo myslí, že loupání mandlí je nuda - tak není!

Tohle je můj první kvásek v životě. Vzal jsem 6 dkg droždí, lžičku cukru, 1/2 deci mléka a dal na topení odstát. Čas vám přesně neřeknu, záleží jak máte horký radiátory. Podle mě, když to nabublá, tak je to hotovka. Tohle je můj první kvásek v životě. Vzal jsem 6 dkg droždí, lžičku cukru, 1/2 deci mléka a dal na topení odstát. Čas vám přesně neřeknu, záleží jak máte horký radiátory. Podle mě, když to nabublá, tak je to hotovka.

Vzal jsem mouku a do ní nastrouhal na struhadle máslo. Pak přidal kvásek, cukr, žloutky, vrchovatou lžičku soli, špetku muškátovýho květu, špetku mletého zázvoru a dolil jsem to mlíkem. Vzal jsem mouku a do ní nastrouhal na struhadle máslo. Pak přidal kvásek, cukr, žloutky, vrchovatou lžičku soli, špetku muškátovýho květu, špetku mletého zázvoru a dolil jsem to mlíkem.

Těsto jsem vypracoval tak, že jestli nebudu mít zítra zánět šlach, tak to bude jenom zázrak. Tuhle fázi nesmíte podcenit. Těsto jsem vypracoval tak, že jestli nebudu mít zítra zánět šlach, tak to bude jenom zázrak. Tuhle fázi nesmíte podcenit.

Těsto jsem přikryl utěrkou a dal na 1 - 1 1/2 hodinu kynout. Šoupnul jsem to před krb a šel kynout taky. Těsto jsem přikryl utěrkou a dal na 1 - 1 1/2 hodinu kynout. Šoupnul jsem to před krb a šel kynout taky.

Oloupané mandle jsem nakrájel a rozdělil na půl. Oloupané mandle jsem nakrájel a rozdělil na půl.

Pak jsem se doběhl vyčůrat a v koupelně jsem hodil trochu řeč. Chtěl mít jistotu, že ho na večeři pozveme taky. Co jsem měl asi dělat? Tak jsem mu to teda slíbil.  Pak jsem se doběhl vyčůrat a v koupelně jsem hodil trochu řeč. Chtěl mít jistotu, že ho na večeři pozveme taky. Co jsem měl asi dělat? Tak jsem mu to teda slíbil.

Do vykynutého těsta jsem zapracoval jednu hromádku mandlí a 1/2 kandovaného ovoce. Do vykynutého těsta jsem zapracoval jednu hromádku mandlí a 1/2 kandovaného ovoce.

Těsto jsem rozdělil na devět částí. Tady jsem trochu vařil moje myší mozkové závity, než jsem si ty copy představil. Těsto jsem rozdělil na devět částí. Tady jsem trochu vařil moje myší mozkové závity, než jsem si ty copy představil.

A už jsem je roloval... A už jsem je roloval...

Takže levá přes pravou a pak přehodit nebo to bylo obráceně? Už nevím. Tlapy mi šly šejdrem, jak jsem zuřivě motal. Takže levá přes pravou a pak přehodit nebo to bylo obráceně? Už nevím. Tlapy mi šly šejdrem, jak jsem zuřivě motal.

První patro hotovo... První patro hotovo...

Šoupnul jsem to na plech na pečící papír a posypal v prostředku rozinkami a kandovaným ovocem, ať to má pak chuť. Šoupnul jsem to na plech na pečící papír a posypal v prostředku rozinkami a kandovaným ovocem, ať to má pak chuť.

Druhý patro hotovo... Tohle bylo jednoduchý. Je to jako culík do vlasů. Druhý patro hotovo... Tohle bylo jednoduchý. Je to jako culík do vlasů.

Motačka třetího - posledního patra. Třetí patro se motá od prostředka, tak bacha na to! Motačka třetího - posledního patra. Třetí patro se motá od prostředka, tak bacha na to!

Abraka dabra - třetí žížala hotová. Abraka dabra - třetí žížala hotová.

Posypte to zbytkem mandlí a spíchněte to špejlema nebo párátkama. Já jsem tam dal 4 párátka, abych neměl v troubě zemětřesení. Posypte to zbytkem mandlí a spíchněte to špejlema nebo párátkama. Já jsem tam dal 4 párátka, abych neměl v troubě zemětřesení.

Než jsem zadělal, než to vykynulo, než jsem to ušmodrchal a než se to upeklo, tak byl večer. Byl jsem vyčerpanej, ale šťastnej. Vytáhl jsem ji z trouby a když vystydla, tak jsem ještě v pyžamu zakrojil. Takže hodně štěstí a dobrou chuť! Než jsem zadělal, než to vykynulo, než jsem to ušmodrchal a než se to upeklo, tak byl večer. Byl jsem vyčerpanej, ale šťastnej. Vytáhl jsem ji z trouby a když vystydla, tak jsem ještě v pyžamu zakrojil. Takže hodně štěstí a dobrou chuť!

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100