Kabirova příprava dýně na polívku.

Kabirova příprava dýně na polívku.

A jako každý podzim - je opět čas dýní. Jestli mám něco rád k jídlu, tak je to dýňová polívka. Jenomže ta příprava. Děs a hrůza. Každý rok si koupím pár dýní, nahlásím v redakci volno a odpoledne se věnuju dýňování. Napytluju si nakrájenou dýni do mrazáku a pak celý rok jenom lítám do sklepa do mrazáku bez toho, abych to pokaždý musel loupat a dlabat a tím se vyhnul zánětu šlach na mých myších tlapkách.

Z kuchyně mě vyhodili. Prý ať si s tím jdu ven. Ještě než jsem zakrojil, tak jsem se vybavil pořádným nožem. Přece to nebudu pižlat nějakou malou rybičkou. Z kuchyně mě vyhodili. Prý ať si s tím jdu ven. Ještě než jsem zakrojil, tak jsem se vybavil pořádným nožem. Přece to nebudu pižlat nějakou malou rybičkou.

Podařilo se mi je všechy rozkrájet bez toho, abych si uříznul jediný chlup a nedejbože se říznul. Podařilo se mi je všechy rozkrájet bez toho, abych si uříznul jediný chlup a nedejbože se říznul.

Pak jsem dýně lžící vydlabal - to už mě samozřejmě tolik nebavilo, ale přemohl jsem se. Pak jsem dýně lžící vydlabal - to už mě samozřejmě tolik nebavilo, ale přemohl jsem se.

A pak šlo do tuhýho. Dýně jsem musel oloupak a nakrájet na kostky. Ještě, že se to dělá vždycky jednou za rok. Tohle bych fakt denně dělat nechtěl. A pak šlo do tuhýho. Dýně jsem musel oloupak a nakrájet na kostky. Ještě, že se to dělá vždycky jednou za rok. Tohle bych fakt denně dělat nechtěl.

Takhle ta žlutá paráda vypadá nakrájená. Takhle ta žlutá paráda vypadá nakrájená.

Pak jsem nakrájenou dýni odměřil po 400 g, napytloval a letěl s tím do mrazáku.  Pak jsem nakrájenou dýni odměřil po 400 g, napytloval a letěl s tím do mrazáku.

Tohle byla dřína. Byl jsem zamazanej a ulepenej až na zádech. Ale nakonec jsem zvítězil a semínka z dýní jsem rozvrstvil na plech, dal na sluníčko uschnout a šel do vany, ať to po mně někdo uklidí. Tohle byla dřína. Byl jsem zamazanej a ulepenej až na zádech. Ale nakonec jsem zvítězil a semínka z dýní jsem rozvrstvil na plech, dal na sluníčko uschnout a šel do vany, ať to po mně někdo uklidí.

Tohle je bengál, co po mně zbyl. Takovou fotku nenajdete nikde v časopise o vaření a přece to k tomu patří. Pochybuju, že jsem jedinej, kdo při vaření nadělá. Tohle je bengál, co po mně zbyl. Takovou fotku nenajdete nikde v časopise o vaření a přece to k tomu patří. Pochybuju, že jsem jedinej, kdo při vaření nadělá.

Recept na dýňovou polívku následuje.

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100