Kabirovo ratatouille

Kabirovo ratatouille

Říká se, že každá správná myš by měla aspoň jednou za život zkusit uvařit ratatouille jako myšák Remy. Tak jsem ho udělal, ovšem s hovězí pečení, protože samotnou zeleninou bych dvounožce asi neomráčil.

Když jsem nakupoval zeleninu, chytl jsem záchvat megalomanie, ujela mi packa a koupil jsem toho trochu moc. Takže nezávisle na těch haldách na fotce budete potřebovat:
1 lilek
1 cuketu
1 žlutou papriku
1 červenou papriku
7 rajčat
1 větší nebo 2 menší cibule
2-3 stroužky česneku
sůl, pepř, olivový olej
čerstvé provensálské bylinky, já sehnal jen tymián a rozmarýn, ale dobrý!
Když jsem nakupoval zeleninu, chytl jsem záchvat megalomanie, ujela mi packa a koupil jsem toho trochu moc. Takže nezávisle na těch haldách na fotce budete potřebovat:
1 lilek
1 cuketu
1 žlutou papriku
1 červenou papriku
7 rajčat
1 větší nebo 2 menší cibule
2-3 stroužky česneku
sůl, pepř, olivový olej
čerstvé provensálské bylinky, já sehnal jen tymián a rozmarýn, ale dobrý!

Na hovězí pečeni jsem koupil kýtu a krk, abych zkusil, co je lepší. Nakonec jsem zjistil, že na hovězí pečeni je vůbec nejlepší vepřový. To jen tak na okraj. Na hovězí pečeni jsem koupil kýtu a krk, abych zkusil, co je lepší. Nakonec jsem zjistil, že na hovězí pečeni je vůbec nejlepší vepřový. To jen tak na okraj.

K pečení masa jsem ještě potřeboval pár stroužků česneku, cibuli, dvě mrkve nakrájené podél, hovězí vývar, sklenku červeného vína, sůl, pepř a čerstvý tymián. K pečení masa jsem ještě potřeboval pár stroužků česneku, cibuli, dvě mrkve nakrájené podél, hovězí vývar, sklenku červeného vína, sůl, pepř a čerstvý tymián.

Pečením jsem začal, protože hovězí trvá hrozně dlouho – peče se až 4 hodiny! Takže jsem si nakrájel cibuli a česnek... Pečením jsem začal, protože hovězí trvá hrozně dlouho – peče se až 4 hodiny! Takže jsem si nakrájel cibuli a česnek...

...a dal je do pekáčku, který jsem poslal napřed do trouby na nižší teplotu, tak kolem 150 stupňů. ...a dal je do pekáčku, který jsem poslal napřed do trouby na nižší teplotu, tak kolem 150 stupňů.

Maso jsem osolil, opepřil a posypal na jemno nasekaným tymiánem a pořádně to do něj všechno vmasíroval. Maso jsem osolil, opepřil a posypal na jemno nasekaným tymiánem a pořádně to do něj všechno vmasíroval.

Pak jsem rozpálil olej a maso na něm ze všech stran opekl, aby se zatáhlo a neutekla z něj šťáva. Pak jsem rozpálil olej a maso na něm ze všech stran opekl, aby se zatáhlo a neutekla z něj šťáva.

Když bylo opečené, položil jsem ho do pekáčku k cibuli a česneku, podlil sběračkou vývaru a sklenkou červeného a nechal ho péct, jen jsem ho jednou za hodinku otočil. A vzal jsem si knížku a šel si číst, protože to je fakt na dlouho. Když bylo opečené, položil jsem ho do pekáčku k cibuli a česneku, podlil sběračkou vývaru a sklenkou červeného a nechal ho péct, jen jsem ho jednou za hodinku otočil. A vzal jsem si knížku a šel si číst, protože to je fakt na dlouho.

Po dvou hodinách se maso začalo tvářit, že už měkne, tak jsem si začal připravovat zeleninu na ratatouille. Tady jsem vám udělal takovej vzorníček, na jak velký kousky asi by se měla krájet. Rajčata rozkrájejte na fidloprčičky, maj se v tom rozvařit. Po dvou hodinách se maso začalo tvářit, že už měkne, tak jsem si začal připravovat zeleninu na ratatouille. Tady jsem vám udělal takovej vzorníček, na jak velký kousky asi by se měla krájet. Rajčata rozkrájejte na fidloprčičky, maj se v tom rozvařit.

Zelenina se restuje každá zvlášť – není potřeba ji usmažit na kaši, když bude trochu křupavá (na skus), bude to lepší. Začal jsem lilkem a připravil si hodně oleje, protože lilek ho saje jak blázen! Ke konci jsem ho trochu přisolil. Zelenina se restuje každá zvlášť – není potřeba ji usmažit na kaši, když bude trochu křupavá (na skus), bude to lepší. Začal jsem lilkem a připravil si hodně oleje, protože lilek ho saje jak blázen! Ke konci jsem ho trochu přisolil.

Hotový lilek jsem si přendal do prohřátýho hrnce a zasypal ho vrstvičkou bylinek. Hotový lilek jsem si přendal do prohřátýho hrnce a zasypal ho vrstvičkou bylinek.

Pak to samý s cuketou, tam už toho oleje není tolik potřeba. Pak to samý s cuketou, tam už toho oleje není tolik potřeba.

A šup s ní do hrnce k lilku a trochu bylinek na ni! A šup s ní do hrnce k lilku a trochu bylinek na ni!

Pak papriky, ty toho oleje potřebujou ještě míň. Pak papriky, ty toho oleje potřebujou ještě míň.

Tak hezky do party k ostatní zelenině. Juj, to to voní!! Tak hezky do party k ostatní zelenině. Juj, to to voní!!

Pak jsem si přidal trošku oleje, orestoval na něm cibuli a česnek. Pak jsem si přidal trošku oleje, orestoval na něm cibuli a česnek.

Na to jsem šoupl rajčata a když se to prohřálo, dal jsem tam tu zeleninu z hrnce. Na to jsem šoupl rajčata a když se to prohřálo, dal jsem tam tu zeleninu z hrnce.

Ježišmarjá, ať se to povede, ať je to dobrý! Ježišmarjá, ať se to povede, ať je to dobrý!

Mezitím se mi dopeklo maso – teda nejdřív ten krk, protože byl menší. I tak mu to trvalo tři hodiny. Aspoň se mi udělalo v pekáčku místo na mrkev, která se tam tak půl hodiny před koncem dává. Mezitím se mi dopeklo maso – teda nejdřív ten krk, protože byl menší. I tak mu to trvalo tři hodiny. Aspoň se mi udělalo v pekáčku místo na mrkev, která se tam tak půl hodiny před koncem dává.

Kýta potřebovala čtyři hodiny. Vypadala dobře, měkká, uvnitř růžová...
Kýta potřebovala čtyři hodiny. Vypadala dobře, měkká, uvnitř růžová...

To, co zbylo v pekáčku, jsem rozmixoval, dal do hrnce, zaprášil moukou, dolil trochu studený vody a trochu provařil, aby z toho byla šťáva. To, co zbylo v pekáčku, jsem rozmixoval, dal do hrnce, zaprášil moukou, dolil trochu studený vody a trochu provařil, aby z toho byla šťáva.

Nakonec jsem to naložil na talíř a dali jsme si do nosu. Můžete mi gratulovat, splnil jsem myší úkol – uvařil jsem ratatouille a povedlo se!
Jen to maso... Bylo měkký, ale suchý. Jak říkám, příště k tomu udělám vepříka ;)
Dobrou chuť!
Nakonec jsem to naložil na talíř a dali jsme si do nosu. Můžete mi gratulovat, splnil jsem myší úkol – uvařil jsem ratatouille a povedlo se!
Jen to maso... Bylo měkký, ale suchý. Jak říkám, příště k tomu udělám vepříka ;)
Dobrou chuť!

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100