Kabirův babaganuš

Kabirův babaganuš

Babaganuš je děsně dobrá, zdravá a snadná pomazánka z lilku. Vaří ji převážně arabské hospodyně a české myši.

Na babaganuš potřebujeme:
dva větší nebo tři menší lilky
bílej jogurt
citrón
sezamovou pastu tahini (maj v supermáči)
římskej kmín (maj tamtéž)
stroužek česneku
sůl, pepř a olivovej olej Na babaganuš potřebujeme:
dva větší nebo tři menší lilky
bílej jogurt
citrón
sezamovou pastu tahini (maj v supermáči)
římskej kmín (maj tamtéž)
stroužek česneku
sůl, pepř a olivovej olej

Nejdřív se vezme pekáč, trochu se pomatlá olejem a dají se do něj celý lilky.
Ty se pečou do měkka, ty moje trvaly asi 20 minut. Nejdřív se vezme pekáč, trochu se pomatlá olejem a dají se do něj celý lilky.
Ty se pečou do měkka, ty moje trvaly asi 20 minut.

Pak se lilky nechají vystydnout. Na to je lepší zabalit je do fólie, protože si uchovají vůni a aroma.
Taky jsem se zabalil, abych si uchoval vůni a aroma. Pak se lilky nechají vystydnout. Na to je lepší zabalit je do fólie, protože si uchovají vůni a aroma.
Taky jsem se zabalil, abych si uchoval vůni a aroma.

Vychladlý lilky se rozříznou vejpůl a dužina se vydlabe. Všechna, zůstane jen ta fialová slupka a ta se vyhodí. Vychladlý lilky se rozříznou vejpůl a dužina se vydlabe. Všechna, zůstane jen ta fialová slupka a ta se vyhodí.

Pak je potřeba dužinu vymačkat v sítku, aby nebyla moc vodnatá. Pak je potřeba dužinu vymačkat v sítku, aby nebyla moc vodnatá.

A pak už to jde ráz na ráz! Dužinu jsem smíchal se šťávu z půl citrónu, přidal římskej kmín a asi tři lžíce olivovýho oleje. Taky jsem to osolil, opepřil a šoupl tam rozdrcenej česnek. A pak už to jde ráz na ráz! Dužinu jsem smíchal se šťávu z půl citrónu, přidal římskej kmín a asi tři lžíce olivovýho oleje. Taky jsem to osolil, opepřil a šoupl tam rozdrcenej česnek.

Pak jsem ještě přidal pastu tahini a rozmixoval všechno do hladka, až mi zuby drkotaly... Pak jsem ještě přidal pastu tahini a rozmixoval všechno do hladka, až mi zuby drkotaly...

...ochutnal, jestli to ještě nepotřebuje osolit nebo okmínovat, a přidal jsem tam bílej jogurt. ...ochutnal, jestli to ještě nepotřebuje osolit nebo okmínovat, a přidal jsem tam bílej jogurt.

Pěkně jsem to promíchal, byla z toho taková voňavá pomazánka, lehká jako pírko! Naaranžoval jsem to do misky a uhrabal jako záhon. To se tak dělá, asi kvůli štábní kultůře. Na chuť to vliv nemá. Pěkně jsem to promíchal, byla z toho taková voňavá pomazánka, lehká jako pírko! Naaranžoval jsem to do misky a uhrabal jako záhon. To se tak dělá, asi kvůli štábní kultůře. Na chuť to vliv nemá.

Navrch se můžou nasypat piniové oříšky, pokape se to olivovým olejem, může se to poprášit tím římským kmínem, hezky to pak vypadá.
Prej se to má jíst s arabským chlebem, ale ten v naší vietnamský večerce zrovna neměli, tak jsem si to dal s rajčaty a celozrnnou bagetou a byla to LAHODA!
Zkuste to taky, je to originální a stráášně dobrý ;) Navrch se můžou nasypat piniové oříšky, pokape se to olivovým olejem, může se to poprášit tím římským kmínem, hezky to pak vypadá.
Prej se to má jíst s arabským chlebem, ale ten v naší vietnamský večerce zrovna neměli, tak jsem si to dal s rajčaty a celozrnnou bagetou a byla to LAHODA!
Zkuste to taky, je to originální a stráášně dobrý ;)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100