Kabirův dýňový speciál 3 - Dýňové noky

Kabirův dýňový speciál 3 - Dýňové noky

A je tu poslední tip na jídlo z dýně a v otázce "Knedlik nebo nok?" mám naprosto jasno ;)

Tváří se to italsky, ale náš slovenský dvounožec mě sejmul komentářem:
"Dobré je to. Také čosi robila naša mama."
Takže jestli máte rádi halušky, tohle vám bude chutnat. Tváří se to italsky, ale náš slovenský dvounožec mě sejmul komentářem:
"Dobré je to. Také čosi robila naša mama."
Takže jestli máte rádi halušky, tohle vám bude chutnat.

Na výrobu jsem potřeboval:
půl kila pečené dýně
300 gramů hladké mouky
jedno vajíčko
dvě špetky muškátového květu
100 g breasoly (nebo jiné uzeniny)
50 g měkkého kozího sýra
jednu velkou, vrchovatou lžíci mascarpone
jednu velkou cibuli, nakrájenou na půlkolečka
dvě hrsti bazalky
parmazán na posypání Na výrobu jsem potřeboval:
půl kila pečené dýně
300 gramů hladké mouky
jedno vajíčko
dvě špetky muškátového květu
100 g breasoly (nebo jiné uzeniny)
50 g měkkého kozího sýra
jednu velkou, vrchovatou lžíci mascarpone
jednu velkou cibuli, nakrájenou na půlkolečka
dvě hrsti bazalky
parmazán na posypání

Dýni jsme už krájeli, strouhali a dneska si ji pro změnu rozmixujeme na hladké pyré. Dýni jsme už krájeli, strouhali a dneska si ji pro změnu rozmixujeme na hladké pyré.

To pak dáme do mísy, přidáme dvě třetiny mouky, vajíčko, muškátový květ, mírně osolíme a vypracujeme těsto. To pak dáme do mísy, přidáme dvě třetiny mouky, vajíčko, muškátový květ, mírně osolíme a vypracujeme těsto.

Pozor: Bude vám připadat, že vám místo těsta vznikl tmel.
Není tomu tak, je to fakt těsto, kdyby bylo fakt zle, přidejte ještě mouku.
Ale opatrně - kdyby jí bylo moc, byly by nočky gumový. Pozor: Bude vám připadat, že vám místo těsta vznikl tmel.
Není tomu tak, je to fakt těsto, kdyby bylo fakt zle, přidejte ještě mouku.
Ale opatrně - kdyby jí bylo moc, byly by nočky gumový.

Na pomoučněné ploše se vyválí váleček, ten se nakrájí na kolečka a kolečka napůl. Na pomoučněné ploše se vyválí váleček, ten se nakrájí na kolečka a kolečka napůl.

Ve spoustě receptů raděj, ať se ty vzniklý kousky ještě takhle rozmáčknou vidličkou, což vypadá moc hezky, ale do toho se pustím, až mi někdo vysvětlí, jak pak ten tmel dostanu dolů z vidličky, aniž by mi z toho vzniklo něco, co vypadá jak ožvejkaná žlutá žvejkačka. Ve spoustě receptů raděj, ať se ty vzniklý kousky ještě takhle rozmáčknou vidličkou, což vypadá moc hezky, ale do toho se pustím, až mi někdo vysvětlí, jak pak ten tmel dostanu dolů z vidličky, aniž by mi z toho vzniklo něco, co vypadá jak ožvejkaná žlutá žvejkačka.

Takže já jsem se ustálil na tomhle tvaru a bylo to v pohodě.
Velikost? Nó, asi jako ušní ucpávky... Takže já jsem se ustálil na tomhle tvaru a bylo to v pohodě.
Velikost? Nó, asi jako ušní ucpávky...

Noky se vhazujou do osolené vroucí vody a když se uvaří, poslušně vyplavou na hladinu, ze které se seberou děravou naběračkou a odloží vedle do misky. Noky se vhazujou do osolené vroucí vody a když se uvaří, poslušně vyplavou na hladinu, ze které se seberou děravou naběračkou a odloží vedle do misky.

Pak se smíchá kozí sýr s mascarpone a bazalkou. Pak se smíchá kozí sýr s mascarpone a bazalkou.

A jdeme do finále!
Na rozpálený olej hodíme cibuli a na kousky natrhanou bresaolu (nebo nakrájenou jinou slaninu a ták...) A jdeme do finále!
Na rozpálený olej hodíme cibuli a na kousky natrhanou bresaolu (nebo nakrájenou jinou slaninu a ták...)

Když se to orestuje, přidáme ještě na chvilku nočky a osolíme a opepříme. Když se to orestuje, přidáme ještě na chvilku nočky a osolíme a opepříme.

Nakonec to nandáte na talíř, posypete parmazánem, kydnete na to trochu té směsi z kozího sýra, ozdobíte bazalkou...
...pogratulujete si, jak krásně italsky to vypadá, načež si vyslechnete, že to jsou fakt moc dobrý halušky.
Ale takovej je život. 
Úspěch zaručen - dílu zdar a dobrou chuť ;) Nakonec to nandáte na talíř, posypete parmazánem, kydnete na to trochu té směsi z kozího sýra, ozdobíte bazalkou...
...pogratulujete si, jak krásně italsky to vypadá, načež si vyslechnete, že to jsou fakt moc dobrý halušky.
Ale takovej je život.
Úspěch zaručen - dílu zdar a dobrou chuť ;)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100