Kabirův králík s dijonskou hořčicí

Kabirův králík s dijonskou hořčicí

A šéfův, to musím zdůraznit. Vařil jsem totiž zase podle Zdendy Pohlreicha a bylo to tak dobrý, že z toho naše kočky měly nejvyšší pohotovost!

A to je dobrý znamení, protože ty potvory jsou sice nevyzpytatelný, ale věděj, co je dobrý, to zas jo.
Recept není nikterak složitý a nákup je poměrně jednoduchý:
2 králičí stehna
1 pórek
1 velká nebo 2 malé mrkve
3 paličky řapíkatého celeru
3 šalotky
1 stroužek česneku
deci smetany
2 deci bílého vína
1 litr zeleninového vývaru
dvě lžíce dijonské hořčice
malé máslo
a snítka rozmarýnu A to je dobrý znamení, protože ty potvory jsou sice nevyzpytatelný, ale věděj, co je dobrý, to zas jo.
Recept není nikterak složitý a nákup je poměrně jednoduchý:
2 králičí stehna
1 pórek
1 velká nebo 2 malé mrkve
3 paličky řapíkatého celeru
3 šalotky
1 stroužek česneku
deci smetany
2 deci bílého vína
1 litr zeleninového vývaru
dvě lžíce dijonské hořčice
malé máslo
a snítka rozmarýnu

Nejdřív jsem nakrájel všechnu zeleninu.
Tenhle recept mi byl od samýho začátku sympatickej - nemusí se to totiž pidlat na kdovíjak krasopisný malý kousky, prostě cak cak cak, jak to myši vyjde. Yes! Nejdřív jsem nakrájel všechnu zeleninu.
Tenhle recept mi byl od samýho začátku sympatickej - nemusí se to totiž pidlat na kdovíjak krasopisný malý kousky, prostě cak cak cak, jak to myši vyjde. Yes!

Z másla jsem vzal čtvrtku, hodil ji do hrnce a rozpálil s dvěma lžícema olivovýho oleje. 
Kočky se probudily. Z másla jsem vzal čtvrtku, hodil ji do hrnce a rozpálil s dvěma lžícema olivovýho oleje.
Kočky se probudily.

Na tom jsem orestoval osolený a opepřený králičí nožky, hezky do zlatova.
Kočky se ke mně začaly nebezpečně blížit. Na tom jsem orestoval osolený a opepřený králičí nožky, hezky do zlatova.
Kočky se ke mně začaly nebezpečně blížit.

Pak jsem je z hrnce vyndal (stehna, ne kočky), odložil stranou a do hrnce na ten samej tuk jsem vrznul zeleninu.
Kočky si mě přestaly všímat a snažily se mi šlohnout stehna. Pak jsem je z hrnce vyndal (stehna, ne kočky), odložil stranou a do hrnce na ten samej tuk jsem vrznul zeleninu.
Kočky si mě přestaly všímat a snažily se mi šlohnout stehna.

Když zelenina změkla, přidal jsem tam zpátky stehna, přihodil snítku rozmarýnu a přilil to bílý víno.
Kočky samým znechucením znovu usnuly. Když zelenina změkla, přidal jsem tam zpátky stehna, přihodil snítku rozmarýnu a přilil to bílý víno.
Kočky samým znechucením znovu usnuly.

Když se víno vyvařilo (jako ne do sucha, akorát z toho přestaly stoupat ty páry, co si z nich vždycky začnu zpívat), zalil jsem to vývarem. Ne až po okraj hrnce, ale tak akorát, aby byla stehna jen tak tak ponořená. 
A šel si dát třičtvrtě hodinky šlofíka, protože takhle dlouho se to teď bude vařit samo. Když se víno vyvařilo (jako ne do sucha, akorát z toho přestaly stoupat ty páry, co si z nich vždycky začnu zpívat), zalil jsem to vývarem. Ne až po okraj hrnce, ale tak akorát, aby byla stehna jen tak tak ponořená.
A šel si dát třičtvrtě hodinky šlofíka, protože takhle dlouho se to teď bude vařit samo.

Když jsem se probudil, zjístil jsem, že už je králík měkkej.
Takže jsem si udělal trochu jíšky.
Mladší kočka opět nastoupila vartu. Říkám jí: To by ti nechutnalo. Nevypadala, že by tomu věřila. Když jsem se probudil, zjístil jsem, že už je králík měkkej.
Takže jsem si udělal trochu jíšky.
Mladší kočka opět nastoupila vartu. Říkám jí: To by ti nechutnalo. Nevypadala, že by tomu věřila.

Králíka jsem znovu vyndal z hrnce a to, co v hrnci zbylo, přecedil do jinýho kastrůlku.
Do omáčky jsem přidal dvě lžíce dijonsky hořčice a zahustil jíškou a smetanou. A taky osolil, trochu. Králíka jsem znovu vyndal z hrnce a to, co v hrnci zbylo, přecedil do jinýho kastrůlku.
Do omáčky jsem přidal dvě lžíce dijonsky hořčice a zahustil jíškou a smetanou. A taky osolil, trochu.

Nakonec jsem tam vrátil ta stehna, aby se hezky prohřála, a bylo hotovo!
Kočky z toho byly pořádně divoký a chovaly se jak tygři v zoo před krmením. Je to sice nepříjemnost, ale zase podle toho poznám, že se mi vaření fakt povedlo. Nakonec jsem tam vrátil ta stehna, aby se hezky prohřála, a bylo hotovo!
Kočky z toho byly pořádně divoký a chovaly se jak tygři v zoo před krmením. Je to sice nepříjemnost, ale zase podle toho poznám, že se mi vaření fakt povedlo.

Podával jsem to s bylinkovým kuskusem, ale hele, hodí se k tomu úplně jakákoliv příloha! Rejže, hranolky, knedlíky, brambory... prostě podle gusta.
Tak dobrou chuť a bacha na kočky! Podával jsem to s bylinkovým kuskusem, ale hele, hodí se k tomu úplně jakákoliv příloha! Rejže, hranolky, knedlíky, brambory... prostě podle gusta.
Tak dobrou chuť a bacha na kočky!

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100