Kabirův polský bigos

Kabirův polský bigos

Dneska vám ukážu jednu takovou dobrotu, kterou zvládne uvařit úplně každej – musí se na to umět jen krájet a míchat! Je to výborná polévka na dlouhé podzimní večery, taky jsem ji celý dlouhý podzimní večer vařil!

Surovin je na ni potřeba docela hodně. U řezníka kupte po čtvrt kile hovězího zadního, vepřového plecka a bůčku (já vzal krkovici, z dietetických důvodů), deset deka špeku a dvě paprikové klobásy.
Pak budete potřebovat dvě hrsti sušených hub a stejné množství sušených švestek.
Dál jednu cibuli, půl kila zelí, čtyři lžíce rajského protlaku, sklenku bílého vína, dvě lžíce sádla, majoránku, drcený kmín, pět bobkových listů a sladkou papriku.
Jo a půl kila kyselýho zelí, já věděl, že zapomenu něco vyfotit...
Surovin je na ni potřeba docela hodně. U řezníka kupte po čtvrt kile hovězího zadního, vepřového plecka a bůčku (já vzal krkovici, z dietetických důvodů), deset deka špeku a dvě paprikové klobásy.
Pak budete potřebovat dvě hrsti sušených hub a stejné množství sušených švestek.
Dál jednu cibuli, půl kila zelí, čtyři lžíce rajského protlaku, sklenku bílého vína, dvě lžíce sádla, majoránku, drcený kmín, pět bobkových listů a sladkou papriku.
Jo a půl kila kyselýho zelí, já věděl, že zapomenu něco vyfotit...

Nejdřív zalijeme sušený houby vařící vodou a necháme namáčet. Všechno ostatní, co jde nakrájet, nakrájíme na kostky. Nejdřív zalijeme sušený houby vařící vodou a necháme namáčet. Všechno ostatní, co jde nakrájet, nakrájíme na kostky.

Pak hodíme do hrnce dvě lžíce sádla a na ně dáme vypéct špek. Pak hodíme do hrnce dvě lžíce sádla a na ně dáme vypéct špek.

Pak tam hodíme cibuli a klobásku, zaprášíme kmínem a chvíli tím šmidláme sem tam. Pak tam hodíme cibuli a klobásku, zaprášíme kmínem a chvíli tím šmidláme sem tam.

Pak tam přidáme všechno maso a když se nám trochu orestuje, zaprášíme paprikou a hodíme tam bobkový list. A zamícháme! Pak tam přidáme všechno maso a když se nám trochu orestuje, zaprášíme paprikou a hodíme tam bobkový list. A zamícháme!

Po chvilce tam protlačíme rajský protlak. Po chvilce tam protlačíme rajský protlak.

Nato tam šoupneme namočené houby i s tou vodou... Nato tam šoupneme namočené houby i s tou vodou...

...přihodíme sušvestky a zelí, přilijeme víno... ...přihodíme sušvestky a zelí, přilijeme víno...

...okořeníme majoránkou, osolíme a opepříme, pořádně zamícháme, případně dolijeme vodu, aby nám to vypadalo jako polévka... ...okořeníme majoránkou, osolíme a opepříme, pořádně zamícháme, případně dolijeme vodu, aby nám to vypadalo jako polévka...

...a necháme hodinu a půl vařit. A protože máme tolik času, dáme si malé vzdělávací okénko:
Bigos je polská specialita s dlouhou tradicí. Může prý za něj král Vladislav II. Jagelonský, který ho nechával vařit lovcům na honu.
Už uběhla hoďka a půl? Ne...? Šiš, to to trvá... ...a necháme hodinu a půl vařit. A protože máme tolik času, dáme si malé vzdělávací okénko:
Bigos je polská specialita s dlouhou tradicí. Může prý za něj král Vladislav II. Jagelonský, který ho nechával vařit lovcům na honu.
Už uběhla hoďka a půl? Ne...? Šiš, to to trvá...

Po hodině a půl je načase přidat tam kyselé zelí. Podle receptu by se ho tam mělo dát půl kila, já ale dávám jen asi 250-300 gramů, aby úplně nepřebilo ty ostatní chutě. A necháme další asi třičtvrtě hodinku vařit. Po hodině a půl je načase přidat tam kyselé zelí. Podle receptu by se ho tam mělo dát půl kila, já ale dávám jen asi 250-300 gramů, aby úplně nepřebilo ty ostatní chutě. A necháme další asi třičtvrtě hodinku vařit.

Tak, a máme hotovo! To je ale luxusní zelňačka, žejo? 
Jó, na bigos já nedám dopustit...
Tak dobrou chuť :)
Tak, a máme hotovo! To je ale luxusní zelňačka, žejo?
Jó, na bigos já nedám dopustit...
Tak dobrou chuť :)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100