Kabirův recept na Kiš

Kabirův recept na Kiš

No dobrá, správně se to píše QUICHE, ale to se okometricky nerýmuje s MYŠ. Kiš je francouzský cibulový koláč a je to něco tak dobrýho, že... Pojďme to vyzkoušet!

Potřebovat budete: 150 gramů goudy, 150 gramů slaniny, šest cibulí, dva žloutky, bílé víno, sůl, pepř, olivový olej, smetanu a listové těsto.
(Mohl bych tu dělat chytrýho a pomocí funkcí Ctrl+C a Ctrl+V sem nakopírovat recept na těsto, ale kdo se s tím má patlat, já koupil hotový a klaplo to. Tož co, nehrajem si tu na Pohlreichy, žáno...) Potřebovat budete: 150 gramů goudy, 150 gramů slaniny, šest cibulí, dva žloutky, bílé víno, sůl, pepř, olivový olej, smetanu a listové těsto.
(Mohl bych tu dělat chytrýho a pomocí funkcí Ctrl+C a Ctrl+V sem nakopírovat recept na těsto, ale kdo se s tím má patlat, já koupil hotový a klaplo to. Tož co, nehrajem si tu na Pohlreichy, žáno...)

Slaninu nakrájíte na kostičky a cibuli na kolečka. Jestli máte doma nějakej ten chytrej kráječ, tak na cibuli rozhodně doporučuju - já odhodil nůž se slzami v očích hned u první. Fňuk. Slaninu nakrájíte na kostičky a cibuli na kolečka. Jestli máte doma nějakej ten chytrej kráječ, tak na cibuli rozhodně doporučuju - já odhodil nůž se slzami v očích hned u první. Fňuk.

Cibuli hodíte na pánev a smažíte na kapce oleje. Je jí hodně, takže i při průběžným míchání vám zbyde čas nastrouhat si tu goudu. Cibuli hodíte na pánev a smažíte na kapce oleje. Je jí hodně, takže i při průběžným míchání vám zbyde čas nastrouhat si tu goudu.

Když cibule povolí, dopřejete jí slaninovou společnost a aby to byl fakt mejdan, hezkými slovy se rozloučíte s bílým vínem a přilejete ho tam. Když cibule povolí, dopřejete jí slaninovou společnost a aby to byl fakt mejdan, hezkými slovy se rozloučíte s bílým vínem a přilejete ho tam.

Dusíte to, dokud se víno nevyvaří, a pak to dáte do mísy, přidáte žloutky, sýr, smetanu, pepř a sůl a pořádně promícháte. Jestli vám od plněných paprik zbyly nějaký provensálský bylinky, můžete je tam vrznout taky. Dusíte to, dokud se víno nevyvaří, a pak to dáte do mísy, přidáte žloutky, sýr, smetanu, pepř a sůl a pořádně promícháte. Jestli vám od plněných paprik zbyly nějaký provensálský bylinky, můžete je tam vrznout taky.

Pak vyválíte těsto asi na 4 milimetry. Těsto vyválíte do tvaru nádoby, ve které to budete péct. Doporučuje se dortová forma. Já se přiznám, že jsem to pekl v Bravosce. Tuhle jsem totiž experimentoval s moduritem, kapku se to vymklo a... no nic, detailama vás zatěžovat nebudu. Prostě trouba mimo provoz. Pak vyválíte těsto asi na 4 milimetry. Těsto vyválíte do tvaru nádoby, ve které to budete péct. Doporučuje se dortová forma. Já se přiznám, že jsem to pekl v Bravosce. Tuhle jsem totiž experimentoval s moduritem, kapku se to vymklo a... no nic, detailama vás zatěžovat nebudu. Prostě trouba mimo provoz.

Pak těsto rozprostřete do formy (já Bravosky) a propícháte vidličkou. Nechápu proč mu ubližovat, ale Francouzi to tak chtěj. Pak těsto rozprostřete do formy (já Bravosky) a propícháte vidličkou. Nechápu proč mu ubližovat, ale Francouzi to tak chtěj.

Pak do toho vylijete tu směs a dáte to péct na 35-45 minut na asi 200 stupňů, podle toho, jak to máte tlustý. Pak do toho vylijete tu směs a dáte to péct na 35-45 minut na asi 200 stupňů, podle toho, jak to máte tlustý.

Pětatřicet minut je dlouhá doba, obzvlášť, když to tak krásně voní, ale můžete ji využít k úklidu kuchyně. Já vim já vim, už mlčim!
Takhle to vypadá hotový! Pětatřicet minut je dlouhá doba, obzvlášť, když to tak krásně voní, ale můžete ji využít k úklidu kuchyně. Já vim já vim, už mlčim!
Takhle to vypadá hotový!

No a nejhorší tortura je, že se to má nechat vychladnout. Nepřejte si vidět ty scény, co jsme s Ajšou dělali. Vydrželi jsme půl hodiny. Ale i vlažný to bylo výýýýborný! No a nejhorší tortura je, že se to má nechat vychladnout. Nepřejte si vidět ty scény, co jsme s Ajšou dělali. Vydrželi jsme půl hodiny. Ale i vlažný to bylo výýýýborný!

Zas jednou jsem se přesvědčil, že cokoliv, v čem je sýr, je prostě dobrý. A proto se můžete těšit na další sýrové recepty!
Dobrou chuť :)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100