Lahodná letní polévka Tarator

Lahodná letní polévka Tarator

Tuhle polévku jsme s Frodem vařili jak byly teďka ty pařáky. A protože se povedla a vedra nás ještě čekají, udělali jsme vám recept.

Jestli máte rádi tzatziki, bude vám Tarator chutnat. Je to jídlo, který si dělají lidi ze zemí, kde rtuťový sloupec stoupá skutečně vysoko, vědecky řečeno:  V Albánii, Bulharsku, Makedonii, jihovýchodním Srbsku, Řecku, Turecku, Ázerbájdžánu, Íránu, Iráku, Libanonu, Sýrii, Jordánsku, Izraeli, Palestině, Arménii a v kopru. Tedáá, na Kypru. To už jsem předběhl v surovinách.
Někde ho dělají jako salát, někde jako omáčku, někde jako polévku, někde z jogurtu, někde třeba ze syrovátky, no a my si pro vás připravili takovou DeLuxe verzi z kysaný smetany! Jestli máte rádi tzatziki, bude vám Tarator chutnat. Je to jídlo, který si dělají lidi ze zemí, kde rtuťový sloupec stoupá skutečně vysoko, vědecky řečeno: V Albánii, Bulharsku, Makedonii, jihovýchodním Srbsku, Řecku, Turecku, Ázerbájdžánu, Íránu, Iráku, Libanonu, Sýrii, Jordánsku, Izraeli, Palestině, Arménii a v kopru. Tedáá, na Kypru. To už jsem předběhl v surovinách.
Někde ho dělají jako salát, někde jako omáčku, někde jako polévku, někde z jogurtu, někde třeba ze syrovátky, no a my si pro vás připravili takovou DeLuxe verzi z kysaný smetany!

Takže potřebujeme:
jednu salátovou okurku
svazek ředkviček
velkou kysanou smetanu (ale jestli držíte dietu, použijte klíďo jogurt, ideálně řeckýho typu)
tak tři deci mléka
dvacet deka šunky v celku
dva stroužky česneku
petržel, kopr a pažitku
olivovej olej, sůl a pepř Takže potřebujeme:
jednu salátovou okurku
svazek ředkviček
velkou kysanou smetanu (ale jestli držíte dietu, použijte klíďo jogurt, ideálně řeckýho typu)
tak tři deci mléka
dvacet deka šunky v celku
dva stroužky česneku
petržel, kopr a pažitku
olivovej olej, sůl a pepř

To se vezme velká mísa a do tý se to začne všechno ládovat. My nejdřív nalisovali česnek, ale je to jedno. To se vezme velká mísa a do tý se to začne všechno ládovat. My nejdřív nalisovali česnek, ale je to jedno.

Pak jsme nakrájeli šunku na malý kostičky. Pak jsme nakrájeli šunku na malý kostičky.

A repete s okurkou! A repete s okurkou!

Pak jsme ze svazku kopru nasekali asi tak dvě hrsti a taky hrst pažitky. Pak jsme ze svazku kopru nasekali asi tak dvě hrsti a taky hrst pažitky.

To všechno přišlo do mísy. Už teď to hezky voní! To všechno přišlo do mísy. Už teď to hezky voní!

Pak jsme tam dali všechnu kysanou smetanu... Pak jsme tam dali všechnu kysanou smetanu...

...zamíchali a po malých dávkách ředili mlékem, dokud nám to nepřišlo akorát.
Hele, můžete si to nechat neředěný jako salát, to je taky moc dobrý. No a polévka by neměla být moc řídká, tak asi jako hustá gulášovka. Ale fakt to necháváme na vkusu každého soudruha. ...zamíchali a po malých dávkách ředili mlékem, dokud nám to nepřišlo akorát.
Hele, můžete si to nechat neředěný jako salát, to je taky moc dobrý. No a polévka by neměla být moc řídká, tak asi jako hustá gulášovka. Ale fakt to necháváme na vkusu každého soudruha.

No a pak už jsme to jen osolili a opepřili a teď přijde v tom horku to nejlepší: No a pak už jsme to jen osolili a opepřili a teď přijde v tom horku to nejlepší:

Místo lítání kolem horký plotny se přes tarator jenom natáhne fólie... Místo lítání kolem horký plotny se přes tarator jenom natáhne fólie...

...a dá se vychladit do ledničky. Tak dvě, tři hodiny - kolik vydržíte. ...a dá se vychladit do ledničky. Tak dvě, tři hodiny - kolik vydržíte.

Nakonec jsme dělali štábní kultůru. Nakrájeli jsme ředkvičky na malý kousky. Nakonec jsme dělali štábní kultůru. Nakrájeli jsme ředkvičky na malý kousky.

A taky jsme do mixeru hodili petržel a přilili olivovej olej. A taky jsme do mixeru hodili petržel a přilili olivovej olej.

A rozmixovali to na fidloprčičky. A rozmixovali to na fidloprčičky.

Když dáte polévku Tarator na talíř a ozdobíte ji ředkvičkami a petrželovým mixem, bude krásně vypadat.
A až ji ochutnáte, budete se olizovat až za ušima. A hlavně!: I v tom největším pařáku budete po jídle báječně osvěžení!
Tak dobrou chuť :) Když dáte polévku Tarator na talíř a ozdobíte ji ředkvičkami a petrželovým mixem, bude krásně vypadat.
A až ji ochutnáte, budete se olizovat až za ušima. A hlavně!: I v tom největším pařáku budete po jídle báječně osvěžení!
Tak dobrou chuť :)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100