Tabbouleh - neobyčejný salát z obyčejných surovin

Tabbouleh - neobyčejný salát z obyčejných surovin

Čte se to tabúle a je to salát, kterej asi mají nejraději v Libanonu, protože tam dokonce slaví Den tabboulehu! Což mě přivádí k otázce: Proč vlastně Česká republika nemá už dávno Den bramborovýho salátu?

Suroviny na tabbouleh opravdu koupíte asi v každém supermarketu. Kromě jedné - granátového jablka. My ho pořídili za pade v Globusu, ale když ho tam nedáte, vůbec nic se neděje, protože je tam vlastně jen na ozdobu :)
A ostatní věci jsou hračka:
200 g bulguru
100 g pistácií
čtyři jarní cibulky, který jsme zapomněli vyfotit
svazek máty
svazek petržele (tý s placatejma listama)
čtyři rajčata
svazek ředkviček
jeden a půl citronu
sůl, pepř a olivový olej, jako vždycky, žáno... Suroviny na tabbouleh opravdu koupíte asi v každém supermarketu. Kromě jedné - granátového jablka. My ho pořídili za pade v Globusu, ale když ho tam nedáte, vůbec nic se neděje, protože je tam vlastně jen na ozdobu :)
A ostatní věci jsou hračka:
200 g bulguru
100 g pistácií
čtyři jarní cibulky, který jsme zapomněli vyfotit
svazek máty
svazek petržele (tý s placatejma listama)
čtyři rajčata
svazek ředkviček
jeden a půl citronu
sůl, pepř a olivový olej, jako vždycky, žáno...

Nejdřív si uvaříme bulgur. Záleží na tom, co je napsaný na pytlíku. Ten náš byl celozrnnej, vařil se v osolený vodě čtvrt hodinky a pak se zcezenej nechal pět minut odpočinout pod pokličkou. Nejdřív si uvaříme bulgur. Záleží na tom, co je napsaný na pytlíku. Ten náš byl celozrnnej, vařil se v osolený vodě čtvrt hodinky a pak se zcezenej nechal pět minut odpočinout pod pokličkou.

Jestli jste milovníci práce se skalpelem a extrajemného krájení, tenhle recept si oblíbíte. Všechno totiž musí být na úplný fidloprčičky. Bylinky... Jestli jste milovníci práce se skalpelem a extrajemného krájení, tenhle recept si oblíbíte. Všechno totiž musí být na úplný fidloprčičky. Bylinky...

I cibulky a ředkvičky... I cibulky a ředkvičky...

A rajčata taky. A tím to nekončí. A rajčata taky. A tím to nekončí.

Pistácie jsme vyloupali ze skořápek. Pistácie jsme vyloupali ze skořápek.

Spařili horkou vodou a oloupali. Spařili horkou vodou a oloupali.

Na sucho opražili na teflonu a hádejte co? Na sucho opražili na teflonu a hádejte co?

Jo, nasekali na drobno. Ale dál už se fakt nic krájet nebude, slibuju! Jo, nasekali na drobno. Ale dál už se fakt nic krájet nebude, slibuju!

Pak jsme vzali misku, nalili do ní olivovej olej a vyždímali do ní ten jeden a půl citron. Pecky jsme vyndali vidličkou, kterou jsme pak automaticky olízli a deset minut se na sebe šklebili. Pak jsme vzali misku, nalili do ní olivovej olej a vyždímali do ní ten jeden a půl citron. Pecky jsme vyndali vidličkou, kterou jsme pak automaticky olízli a deset minut se na sebe šklebili.

Pak tam přišel pepř a sůl a Frodo to zašmidlal a byl dresing! Pak tam přišel pepř a sůl a Frodo to zašmidlal a byl dresing!

Pak už jsme jen vzali velkou mísu, dali do ní bulgur, zeleninu, bylinky i pistácie... Pak už jsme jen vzali velkou mísu, dali do ní bulgur, zeleninu, bylinky i pistácie...

...a nalili tu zálivku. ...a nalili tu zálivku.

Frodo pak rozřízl to granátový jabko a lžičkou z něj do salátu vydloubal ty červený kuličky. Frodo pak rozřízl to granátový jabko a lžičkou z něj do salátu vydloubal ty červený kuličky.

Celý se to pořádně zamíchalo a šup s tím do ledničky vychladit. Celý se to pořádně zamíchalo a šup s tím do ledničky vychladit.

Je to tak dobrý, že se to dá jíst i samotný. My k tomu udělali kuřecí jako gyros a podávali s česnekovou zakysanou smetanou a bylo to báječný. Myslím, že když tohle vytasíte při grilovačce, budete za hvězdy!
Tak dobrou chuť ;) Je to tak dobrý, že se to dá jíst i samotný. My k tomu udělali kuřecí jako gyros a podávali s česnekovou zakysanou smetanou a bylo to báječný. Myslím, že když tohle vytasíte při grilovačce, budete za hvězdy!
Tak dobrou chuť ;)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100