Když zakoupíte prodlužovací šňůru v renomovaném obchodě s elektrotechnickými prvky, a jedná se o homologovaný výrobek pro využití v domácnosti, např. 16A, máte k dispozici naprosto bezpečný přívod elektřiny do míst, kde postrádáte zásuvku. Co se týče výrobku samotného, nemusíte mít obavy, že by vás zklamal, to, co vás však zklamat může, je její využívání. Můžete si totiž tímto způsobem přivodit smrtelný úraz anebo přijít o střechu nad hlavou. Jak k tomu může dojít a na co si dát u anabáze s prodlužovací šňůrou pozor?

elektrikář u rozvaděče

Na skřípnutí ve dveřích – elektrikář, který provádí elektro revizi, vás může upozornit na problém, u něhož vám hrozí nejen úraz, ale i nebezpečí vzniku požáru. Kdyby došlo ke zkratu a ke vzniku elektrického oblouku, jako u svářečky, může vám oblouk zažehnout okolní hořlavé předměty. A vyhořet kvůli skřípnuté prodlužovačce vás bude zřejmě nadosmrti mrzet.

Na zalomení do ostrého úhlu – někteří lidé nedbají na doporučení výrobců pokládat prodlužovací šňůry rozumným způsobem a zalamují je i do ostrých úhlů. Může se tím poškodit jak kabel, tak i jeho izolační vrstva a může dojít k podobnému jevu, jako u skřípnuté šňůry pod dveřmi.

nářadí elektrikáře

Na pokládání nohy od stolu – ještě horší je sevření šňůry nohou od stolu, křesla, sedací soupravy nebo židle. Váha nábytku a lidského těla pak vykoná své, a co může následovat, jsme si již popsali.

Na domácí zvířata a bosé nohy – představte si, že máte doma kočku nebo psa, a baví je okousávat, na co přijdou. Může se vám klidně přihodit, že vám úmyslně zkrátí přívodní šňůru k nabíječce od mobilního telefonu anebo vám ukousnou šňůrku od zapínání vašeho batohu. Když se však pustí do prodlužovacího kabelu, nemusí to skončit dobře ani pro ně a ani pro vás. Pokud máte doma například zásuvku vypínanou na dálkové ovládání, a prodlužovací šňůra je většinou vypnutá a zapínáte ji jen občas, v mezičase, kdy je přívod do šňůry vypnutý, vám váš miláček obnaží na kabelu izolaci, a pak už se stačí jen dotknout tohoto místa bosou nohou pod psacím stolem.