Kabirův jablečný koláč s kakaem

Kabirův jablečný koláč s kakaem

Večer jsem pozvaný na grilování. A protože víno už mám obstaraný, tak musím ještě něco upéct, abych nešel s prázdnou a zůstal v kolektivu i nadále oblíben. Rozhodl jsem se, že udělám koláč s jablky a kakaem. Tenhle recept je starý rodinný recept, bohužel ale ne z mojí myší familie. Kamkoliv příjdu a koláč přinesu, tak musím předat recept – a to je přece asi ten největší ukazatel, že to všem šmakuje. Tak jdem na to:

Indukční kamna mají hodně výhod. Asi tou největší je, že když si k vaření sednete jako já, tak vás nebude pálit zadek. Nechal jsem si rozehřát Heru a papírem vymazal plech na pečení.
To bylo řečí, než mi půjčili nůž. Musel jsem slíbit, že se nepořežu a nožem nebudu házet ani po ostatních.
Pak jsem si nakráhel jabka. (i se šlupkou a na pořádný kusy – nebát se toho – pak je to aspoň šťavnatější)

Indukční kamna mají hodně výhod. Asi tou největší je, že když si k vaření sednete jako já, tak vás nebude pálit zadek. Nechal jsem si rozehřát Heru a papírem vymazal plech na pečení.
To bylo řečí, než mi půjčili nůž. Musel jsem slíbit, že se nepořežu a nožem nebudu házet ani po ostatních.
Pak jsem si nakráhel jabka. (i se šlupkou a na pořádný kusy – nebát se toho – pak je to aspoň šťavnatější)

Vaření je někdy nuda, tak jsem to musel trochu oživit. Konečně váha, která má pro má deka pochopení.
Ve velké míse jsem protřel rozehřátou celou Heru s cukrem (30 dkg), přidal tři vejce a protřel . Pak jsem tam šoupnul kakao (5 polévkových lžic) a přilil jsem malý hrnek mléka. Nakonec jsem tam nasypal polohrubou mouku  (30 dkg) a jeden prášek do pečiva.  A pak už jsem jen míchal, co mi tlapky stačily…. Vaření je někdy nuda, tak jsem to musel trochu oživit. Konečně váha, která má pro má deka pochopení.
Ve velké míse jsem protřel rozehřátou celou Heru s cukrem (30 dkg), přidal tři vejce a protřel . Pak jsem tam šoupnul kakao (5 polévkových lžic) a přilil jsem malý hrnek mléka. Nakonec jsem tam nasypal polohrubou mouku (30 dkg) a jeden prášek do pečiva. A pak už jsem jen míchal, co mi tlapky stačily….

No a nakonec jsem tam nasypal jabka a z gruntu jsem to všechno zamíchal. Takhle by to nějak mělo vypadat. A pokud nemáte dostatečně velkou mísu – tak improvizujte jako já. Já jsem to dal do mísy, kterou používám na vyprané prádlo. A šup s tím na plech. Hezky rozvrstvit a nezapomenout čas od času olíznout tlapky – ve vašem případě spíše prsty. No a nakonec jsem tam nasypal jabka a z gruntu jsem to všechno zamíchal. Takhle by to nějak mělo vypadat. A pokud nemáte dostatečně velkou mísu – tak improvizujte jako já. Já jsem to dal do mísy, kterou používám na vyprané prádlo. A šup s tím na plech. Hezky rozvrstvit a nezapomenout čas od času olíznout tlapky – ve vašem případě spíše prsty.

Dejte tomu tak cca půl hodiny na 180°C. Dejte tomu tak cca půl hodiny na 180°C.

Pak to začalo vonět, tak jsem to hlídal, abych to náhodou ještě nespálil. Na závěr jsem do toho párkrát píchnul špejlí. Nic nelepilo, tak jsem to vyndal a byl jsem na sebe zase jednou pyšnej. Pak to začalo vonět, tak jsem to hlídal, abych to náhodou ještě nespálil. Na závěr jsem do toho párkrát píchnul špejlí. Nic nelepilo, tak jsem to vyndal a byl jsem na sebe zase jednou pyšnej.

Pak jsem nenápadně svlíknul zástěru, odhodil ji do dřezu a pomalu po špičkách vycouvával z kuchyně….Ale než jsem minul první roh, tak už jsem slyšel: ,, Kabire, máš tady ještě nádobí´´ ach jo…. Pak jsem nenápadně svlíknul zástěru, odhodil ji do dřezu a pomalu po špičkách vycouvával z kuchyně….Ale než jsem minul první roh, tak už jsem slyšel: ,, Kabire, máš tady ještě nádobí´´ ach jo….

A protože si pořád myslím, že vaření je trochu nuda, tak jsem to prokládal fórkama, kterým se samozřejmě nikdo v kuchyni nesmál. 
Tady jako kolega Calimero.
A protože si pořád myslím, že vaření je trochu nuda, tak jsem to prokládal fórkama, kterým se samozřejmě nikdo v kuchyni nesmál.
Tady jako kolega Calimero.

A na závěr jeden tip pro koláč: Pokud se vám podaří sežrat koláč za tepla nebo dokonce první den, tak dále nemusíte číst.
Pokud koláč ale vydrží dva nebo tři dny, tak je díky těm velkým kusům jablek den ode dne šťavnatější a tím pádem chutnější.

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Fotokabir

Nelidské fotopříběhy ze všech koutů a děr světa. Příběhy a reportáže, to je "Fotokabir".

Smích a pláč jsou nejcennější majetek živého člověka. Jan Werich

10.4.2014 Citáty

WebTop100