Kabir vaří bujabézu

Kabir vaří bujabézu

Bujabéza je takova francouzská rybí rajská polévka, ktera kdysi vznikla v Marseille jako pokrm chudých rybářů. Ovšem jaksi suroviny, které oni používali, jsou u nás ve vnitrozemí drahé jako čert. Dobrá zpráva ale je, že základ bujabézy je tak dobrý, že místo lososa snese třeba kapra a jestli na ryby vůbec nejste, bujabéza bude vynikající i ve vegetariánské formě!

Hurá na nákup:
- je to rajská, takže budeme potřebovat asi osm rajčat a dva rajské protlaky (nebo jednu passatu)
- pak ty ryby. Já se, pravda, držel původních surovin, ale děsně mi na tom zhublo kapesný (koupil jsem čerstvýho lososa za dvě stovky a mražený krevety a pár breberek, obojí dohromady za stovku.) Ale jak už jsem předeslal, jakákoliv rybka v téhle polévce splní účel!
- pak čtyři šalotky
- čtyři stroužky česneku
- jeden pomeranč
- jeden fenykl
- dva bobkové listy, pár lístků šalvěje a tři snítky tymiánu
- dvě deci bílého vína
- no a pak rybí vývar. Nenechte se zmást obrázkem, stačí půl litru. Já dal litr a bylo to moc. Jinak jestli chcete vyvářet rybí hlavy, bránit vám nebudu, ale já raději koupil zeleninový a dochutil ho rybí omáčkou ;) Hurá na nákup:
- je to rajská, takže budeme potřebovat asi osm rajčat a dva rajské protlaky (nebo jednu passatu)
- pak ty ryby. Já se, pravda, držel původních surovin, ale děsně mi na tom zhublo kapesný (koupil jsem čerstvýho lososa za dvě stovky a mražený krevety a pár breberek, obojí dohromady za stovku.) Ale jak už jsem předeslal, jakákoliv rybka v téhle polévce splní účel!
- pak čtyři šalotky
- čtyři stroužky česneku
- jeden pomeranč
- jeden fenykl
- dva bobkové listy, pár lístků šalvěje a tři snítky tymiánu
- dvě deci bílého vína
- no a pak rybí vývar. Nenechte se zmást obrázkem, stačí půl litru. Já dal litr a bylo to moc. Jinak jestli chcete vyvářet rybí hlavy, bránit vám nebudu, ale já raději koupil zeleninový a dochutil ho rybí omáčkou ;)

Tak a jdeme na přípravu! 
Šalotku si nakrájíme na drobno a česnek nadrtíme. Tak a jdeme na přípravu!
Šalotku si nakrájíme na drobno a česnek nadrtíme.

Z pomeranče ostrouháme kůru a nahatý pomeranč nevyhazujeme ani neslupneme, budeme ho ještě potřebovat. Z pomeranče ostrouháme kůru a nahatý pomeranč nevyhazujeme ani neslupneme, budeme ho ještě potřebovat.

Pak nakrájíme fenykl. Je to snadný: Oříznete ho shora i zespodu... Pak nakrájíme fenykl. Je to snadný: Oříznete ho shora i zespodu...

...a on se pak stane rozkládací na košilky, který nakrájíte na kostičky. ...a on se pak stane rozkládací na košilky, který nakrájíte na kostičky.

Bobkový listy necháme tak a šalvěj s tymiánem nasekáme na drobno.
Jestli máte doma bazalku nebo petrželku, klidně ji tam šoupněte taky. Bobkový listy necháme tak a šalvěj s tymiánem nasekáme na drobno.
Jestli máte doma bazalku nebo petrželku, klidně ji tam šoupněte taky.

Rajčata zalijeme vařící vodou a necháme chvíli koupat. Rajčata zalijeme vařící vodou a necháme chvíli koupat.

Pak je oloupeme (jde to samo!) a nakrájíme na kostičky. Pak je oloupeme (jde to samo!) a nakrájíme na kostičky.

Krevetky jsou mrňavý, ty se krájet nemusí. Ryba přijde nakrájet na kostky. Krevetky jsou mrňavý, ty se krájet nemusí. Ryba přijde nakrájet na kostky.

A teďka ještě ten vývar. Ještě jednou upozorňuju: Já ho tam dal litr a bylo to zbytečně moc. Půl litru bohatě stačí ;) A teďka ještě ten vývar. Ještě jednou upozorňuju: Já ho tam dal litr a bylo to zbytečně moc. Půl litru bohatě stačí ;)

Všechno máme nachystaný po ruce a můžeme začít vařit!
Na rozpálený olej hodíme šalotku, česnek, pomerančovou kůru a bylinky a pár minut restujeme. Všechno máme nachystaný po ruce a můžeme začít vařit!
Na rozpálený olej hodíme šalotku, česnek, pomerančovou kůru a bylinky a pár minut restujeme.

Pak přidáme protlak, necháme trochu zarestovat, a zalijeme bílým vínem. Pak přidáme protlak, necháme trochu zarestovat, a zalijeme bílým vínem.

Když se víno vyvaří, zalijeme to vývarem, vyždímáme tam pomeranč, přidáme fenykl a rajčata a necháme vařit.
Po deseti minutách přidáme rybu.
Po dalších deseti minutách přidáme krevety a opepříme.
Solit se to nemusí, vývar by měl být sám o sobě slaný dost. Ochutnejte, uvidíte. Když se víno vyvaří, zalijeme to vývarem, vyždímáme tam pomeranč, přidáme fenykl a rajčata a necháme vařit.
Po deseti minutách přidáme rybu.
Po dalších deseti minutách přidáme krevety a opepříme.
Solit se to nemusí, vývar by měl být sám o sobě slaný dost. Ochutnejte, uvidíte.

No a po dalších deseti minutách je bujabéza hotová!
Ozdobíme něčím zeleným, nakrájíme k tomu bagetu a dáme si do nosu.
Po francouzsku! Bon Apetit ;) No a po dalších deseti minutách je bujabéza hotová!
Ozdobíme něčím zeleným, nakrájíme k tomu bagetu a dáme si do nosu.
Po francouzsku! Bon Apetit ;)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100