Kabirův dýňový speciál 2 - Dýňové risotto

Kabirův dýňový speciál 2 - Dýňové risotto

A máme tu další zázrak z dýně: Italské risotto je jídlo, který moc práce nedá a úspěch s ním sklidíte vždycky ;)

V zapečených těstovinách hrála dýně výraznou roli, protože jí tam byly celé kousky. 
V risottu naopak působí jako jemný chuťový a barevný vánek. 
Safryš, já jsem poetickej...
Kdo nemá dýni připravenou, ať se podívá do předchozího dílu, jak se dýně peče. 
(Půl hodiny na 200 stupňů, žádná věda.) V zapečených těstovinách hrála dýně výraznou roli, protože jí tam byly celé kousky.
V risottu naopak působí jako jemný chuťový a barevný vánek.
Safryš, já jsem poetickej...
Kdo nemá dýni připravenou, ať se podívá do předchozího dílu, jak se dýně peče.
(Půl hodiny na 200 stupňů, žádná věda.)

Takže budeme potřebovat:
- půl kila upečené dýně 
- rýži Arborio nebo Carnaroli - to jsou speciální druhy a je to na nich i napsáno: "rýže na rýžoto"
- 1,5 deci bílého vína
- 150 gramů strouhaného parmazánu (Gran Moravia to jistí)
- 150 g uzeniny - kdybyste byli praví Italové, dáte tam pancettu, ale hodí se i slanina nebo schwarzwaldská šunka, třeba
- dvě cibule
- tři hrsti bazalky (může být i šalvěj nebo oregáno)
- 150 g sušených rajčat 
- malý máslo
- dva kuřecí nebo zeleninový vývary Takže budeme potřebovat:
- půl kila upečené dýně
- rýži Arborio nebo Carnaroli - to jsou speciální druhy a je to na nich i napsáno: "rýže na rýžoto"
- 1,5 deci bílého vína
- 150 gramů strouhaného parmazánu (Gran Moravia to jistí)
- 150 g uzeniny - kdybyste byli praví Italové, dáte tam pancettu, ale hodí se i slanina nebo schwarzwaldská šunka, třeba
- dvě cibule
- tři hrsti bazalky (může být i šalvěj nebo oregáno)
- 150 g sušených rajčat
- malý máslo
- dva kuřecí nebo zeleninový vývary

Nejdřív je potřeba na hrubým struhadle nastrouhat dýni.
Dobrá rada nad zlato: Vemte si zástěru a jděte s tím patlat do dřezu. Nejdřív je potřeba na hrubým struhadle nastrouhat dýni.
Dobrá rada nad zlato: Vemte si zástěru a jděte s tím patlat do dřezu.

Pak se nakrájí sušená rajčata a naseká bazalka a klidně se to přidá k parmazánu, protože to všechno přijde do risotta společně až nakonec. Pak se nakrájí sušená rajčata a naseká bazalka a klidně se to přidá k parmazánu, protože to všechno přijde do risotta společně až nakonec.

Ještě slaninu a cibuli. Hlavně tu cibuli je potřeba nakrájet hodně na jemno.
Ano, já vím. Bohužel. Ještě slaninu a cibuli. Hlavně tu cibuli je potřeba nakrájet hodně na jemno.
Ano, já vím. Bohužel.

Ták, do hrnce si dáme rozpustit půlku másla a zároveň si dáme vařit vodu na vývar. Ták, do hrnce si dáme rozpustit půlku másla a zároveň si dáme vařit vodu na vývar.

Na rozpuštěný máslo hodíme cibulku a slaninu a chvíli restujeme. Na rozpuštěný máslo hodíme cibulku a slaninu a chvíli restujeme.

Pak tam přidáme NEPROPLÁCHNUTOU rýži, trochu ji zašmidláme, aby se obalila tukem, a pak tam přilijeme víno. Pak tam přidáme NEPROPLÁCHNUTOU rýži, trochu ji zašmidláme, aby se obalila tukem, a pak tam přilijeme víno.

Mícháme a mícháme, až se víno vyvaří.
Poté přidáme nastrouhanou dýni a dvě sběračky vývaru
(kterej už máme všichni připravenej, žejo...?)
a mícháme dál. Mícháme a mícháme, až se víno vyvaří.
Poté přidáme nastrouhanou dýni a dvě sběračky vývaru
(kterej už máme všichni připravenej, žejo...?)
a mícháme dál.

Rýže nasává vývar, my nasáváme vůni a zkoušíme, jestli už je to hotový.
Není. Je to asi na 5-7 podlití a trvá to půl až třičtvrtě hodiny.
A pořád mícháme, neumdléváme, mícháme mícháme! Rýže nasává vývar, my nasáváme vůni a zkoušíme, jestli už je to hotový.
Není. Je to asi na 5-7 podlití a trvá to půl až třičtvrtě hodiny.
A pořád mícháme, neumdléváme, mícháme mícháme!

"Čím je rizota více, tím je vývaru méně." 
Staré moudré italské přísloví.
Aneb
Na otázku "Kdy to uděláš?" nikdy neodpovídejte "Až bude myš viset hlavou dolů."
(A hlavně pořád mícháme. Pokud nás už bolí ruka nebo potřebujeme čůrat, zapojíme ostatní členy domácnosti.) "Čím je rizota více, tím je vývaru méně."
Staré moudré italské přísloví.
Aneb
Na otázku "Kdy to uděláš?" nikdy neodpovídejte "Až bude myš viset hlavou dolů."
(A hlavně pořád mícháme. Pokud nás už bolí ruka nebo potřebujeme čůrat, zapojíme ostatní členy domácnosti.)

No a nakonec ta rýže opravdu změkne na "al dente", to znamená trochu tvrdší, prostě na skus.
V tu chvíli tam nasypeme parmazán, bazalku a sušená rajčata a vmícháme druhou půlku másla, díky kterému se risotto udělá opravdu krémové a lesklé. No a nakonec ta rýže opravdu změkne na "al dente", to znamená trochu tvrdší, prostě na skus.
V tu chvíli tam nasypeme parmazán, bazalku a sušená rajčata a vmícháme druhou půlku másla, díky kterému se risotto udělá opravdu krémové a lesklé.

Naložíme, ozdobíme, sbaštíme!
Tak Buon apetito a hezkou neděli ;) Naložíme, ozdobíme, sbaštíme!
Tak Buon apetito a hezkou neděli ;)

Sdílet FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ MailE-mail

Další články z rubriky

Spižírna

V mojí spižírně najdete nejenom inspiraci co na stůl, ale hlavně jak na to. Všechny recepty jsem za vás osobně ochutnal a uvařil - samozřejmě po myším. Takže snad už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ!

WebTop100